Życie bez cukru.
Funkcjonowanie bez cukru w oczach wielu osób wydaje się rzeczą niemal niemożliwą. I w gruncie rzeczy nie chodzi tutaj o cukier w najczystszej postaci, bo bez tego jednak łatwiej sobie poradzić niż bez ulubionych słodyczy. Tymczasem wieloletnie badania wskazują, że wyeliminowanie cukru z naszego życia lub radykalne ograniczenie jego spożywania może znacząco wpłynąć na jakość naszego życia i przede wszystkim na zdrowie. Czy można zrezygnować z cukru, czym go zastąpić i jakie korzyści mogą z tego wynikać?
Wpływ cukru na organizm
Wśród dietetyków panuje przekonanie, że cukier to biała śmierć. Nie sposób się temu dziwić, skoro to właśnie cukier w dużej mierze odpowiada za problemy z nadwagą lub otyłością, a te bywają już bezpośrednim zagrożeniem dla życia człowieka. Nadwaga to przede wszystkim efekt spożywania zbyt dużej ilości kalorii, z czego największym problemem są właśnie produkty tworzone na bazie cukru. Wystarczy wspomnieć tylko o słodzonych napojach gazowanych, które są konsumowane z zatrważającą częstotliwością przez dorosłych i niestety również przez dzieci. Problemy z wagą nie są jednak jedynym skutkiem spożywania nadmiernych ilości cukru. Równie złym i bolesnym skutkiem są problemy ze zdrowym uśmiechem. Nie bez powodu w Stanach Zjednoczonych powstało hasło „Mountain Dew Mouth”. Ten popularny napój zawiera niespełna 25 kostek cukru w jednym litrze. Dostrzeżono tym samym, że osoby pijące regularnie napój borykają się z problemami z uzębieniem. Próchnica i psujące się zęby wśród wielu nastolatków były efektem spożywania tego właśnie napoju, co poskutkowało powstaniem nowego terminu. Osoby nadmiernie spożywające cukier częściej miewają problemy z nadciśnieniem oraz cukrzycą typu 2.
Jak zastąpić cukier?
Niekorzystny wpływ cukru na organizm jest oczywisty. Warto zatem zrobić, co w naszej mocy, aby faktycznie wyeliminować ten produkt z własnego jadłospisu. Wbrew pozorom zadanie wcale nie należy do najtrudniejszych. Warto po prostu zainteresować się naturalnymi i zdrowymi zamiennikami. Oczywistym rozwiązaniem będzie miód. Można go śmiało traktować jak cukier, przy czym cieszy się on zdrowotnymi właściwościami i jest po prostu pyszny. Miody mają fantastyczny wpływ na nasz organizm. Wspierają układ trawienny i pomagają znacząco zredukować prawdopodobieństwo wystąpienia wielu dolegliwości. Jeżeli jednak nie wyobrażamy sobie kawy bez kostki cukru, to być może dobrym rozwiązaniem będzie stewia. Ta niepozorna roślina pochodzi z Ameryki Południowej i jest ponad 200 razy słodsza od cukru. Nie jest jednocześnie kaloryczna i nie ma złego wpływu na nasze zęby. Kolejną propozycją może być erytrytol, który należy do tak zwanych zdrowych słodzików. Jest zalecany przede wszystkim osobom chorującym na cukrzycę. Ponadto, nie ma wpływu na stan zębów.
Czy życie bez cukru jest lepsze?
Wbrew pozorom może być tylko lepsze bez cukru i to pod każdym względem. Wystarczy na warsztat wziąć tylko kwestie zdrowotne, by zrozumieć, że cukier w nadmiernych ilościach jest bezpośrednim zagrożeniem, a w umiarkowanych niepotrzebnym dodatkiem, który jednak źle na nas wpływa. Badania dowodzą, że osoby, które często aplikują sobie cukier (w jakiejkolwiek formie) znacznie częściej odczuwają uczucie zmęczenia. Cukier dodaje energii tylko na chwilkę, by potem znowu pozwolić znużeniu wziąć górę. Co gorsza, cukier jest niemal wszędzie. Pojawia się nawet w tych produktach, których nie podejrzewalibyśmy o jego obecność. Tymczasem jest i niestety ma na nasze samopoczucie ogromny wpływ. Osoby, które zrezygnowały z cukru twierdzą, że mogą pochwalić się znacznie wyższym poziomem koncentracji. Nie borykają się również z problemem ze snem i nie miewają dokuczliwych wahań nastroju, które jest dosyć powszechnym zjawiskiem wśród osób spożywających cukier w nadmiernych ilościach.