Sałatka Colesław

Sałatka czy surówka? Na ogół sałatka kojarzy nam się ze świeżymi liśćmi sałaty i delikatnym sosem, natomiast wszystko do czego używa się kapusty to surówka. Skąd więc ta zamiana? Tego nie wie nikt. Różne źródła różnie podają, ale przecież nie o nazwę tu chodzi, a o smak! Większość z nas poznała jej smak we flagowym barze typu fast food i od tej pory jest jej wielbicielem. Niby kapusta, niby marchewka, kawałek cebuli, ale jest w niej coś tak wyjątkowego, że nie można przestać jej zajadać. Idealna zarówno do schabowego, jak i mięsa z grilla, przepyszna jako dodatek do kurczaka, szczególnie tego w chrupiącej panierce. Przepis jest niezwykle prosty, a za wyjątkowy smak odpowiadają odpowiednie proporcje. Sałatka nie jest nowa, ale za to pyszna!

Składniki:

  • 800g drobno skrojonej białej kapusty
  • 40g drobno startej marchewki
  • 2 małe lub 1 duża cebula biała
  • 10 łyżek mleka
  • 50 g majonezu
  • pół łyżki stołowej białego octu winnego lub jabłkowego
  • 2 i 1/2 łyżki stołowej soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 3 czubate łyżki stołowe cukru pudru
  • pół łyżeczki soli drobnoziarnistej
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub szatkownicy, następnie drobno siekamy.
  2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  3. Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kostkę.
  4. Pokrojone i poszatkowane warzywa mieszamy w dużej misce.
  5. Cukier puder mieszamy w osobnej miseczce razem z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Po dokładnym wymieszaniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
  6. Po tym czasie gotowy sos wlać do kapusty z marchewką i cebulą i dokładnie wymieszać.
  7. Gotową sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 h, pamiętając o jej zakryciu.

Pozostałą porcję sałatki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.

Artykuł powstał we współpracy z system-drob.pl