- Odpiaszczanie koni: jak skutecznie dbać o zdrowie układu pokarmowego twojego wierzchowca
- Hurtownia kartonów - funkcjonalność i różnorodność
- Melisa – właściwości zdrowotne, zastosowania i korzyści dla organizmu
- Internet bez Umowy na Kartę w Żarach: Nowoczesność w Zasięgu Ręki
- Jak Łączyć Oszczędności z Dobrymi Wyborami Żywieniowymi
Prawdziwe porady dietetyczne.

Walczysz, aby schudnąć i utrzymać wymarzoną wagę? Poniżej znajdziesz najważniejsze wskazówki dotyczące odchudzania, które na pewno ci pomogą.
Zarządzaj swoim głodem.
Bez względu na wybraną dietę – a wiele różnych diet może pomóc Ci schudnąć – nie poddawaj się, ponieważ jesteś zbyt głodny.
Głód to normalna reakcja na redukcję kalorii. Kiedy jesz mniej, komórki tłuszczowe uwalniają więcej hormonów głodu, co zwiększa apetyt. Plany posiłków o wyższej zawartości białka i wysokiej zawartości błonnika są najlepsze do kontrolowania głodu i apetytu.
Zastąp na śniadanie przetworzone węglowodany, takie jak biały chleb, bułeczki, babeczki lub pączki, produktami o wysokiej zawartości białka/błonnika, takimi jak jajka lub jogurt grecki zmieszany z nasionami chia i jagodami. Przekonasz się, że pozostaniesz pełniejszy, dłużej.
Nie jedz węglowodanów, jeśli nie ma do nich przyczepionego błonnika
To zmniejsza ilość cukrów i białej mąki (ciastek, białego chleba, słodyczy, soków itp.) w diecie i pomaga wybrać węglowodany, które lepiej wspierają apetyt i potrzeby żywieniowe. Im więcej błonnika w Twojej diecie, tym lepiej!
Błonnik pomaga poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, rak jelita grubego i choroby serca. Kiedy masz cukrzycę, dieta zawierająca mniej węglowodanów (jak chleb, makaron, ryż, desery, słodkie napoje, soki) jest również ważna, ponieważ będziesz potrzebować mniej insuliny. A to może pomóc w zapobieganiu głodowi, odkładaniu się tłuszczu i przybieraniu na wadze.
Pokarmy bogate w błonnik to rośliny strączkowe (suszona fasola, soczewica), warzywa (brukselka, brokuły, dynia szpinakowa, słodkie ziemniaki) i owoce (jabłka, jagody, pomarańcze, gruszki).
Skoncentruj się na zdrowych zachowaniach, a nie na liczbie na skali.
Łatwo się zniechęcić, patrząc tylko na swoją wagę. Zamiast tego skup się na dokonywaniu dobrych wyborów żywieniowych, oglądaniu porcji i regularnych ćwiczeniach. Jeśli prowadzisz z tymi zachowaniami, nastąpi utrata wagi.
Zastąp cel taki jak „schudnąć kilogram tygodniowo” konkretnymi mini-celami, takimi jak „zjedz 1 szklankę warzyw na kolację”, „spaceruj 20 minut dziennie” lub „prowadź codzienny dziennik żywności”. Jeśli pod koniec tygodnia jesteś rozczarowany postępami w swojej wadze, zastanów się, jak dobrze trzymałeś się każdego celu.
Jeśli dokonałeś zdrowych zmian, gratulacje! Jeśli ci się nie udało, zadaj sobie pytanie, dlaczego. Czy cele były zbyt trudne? Potrzebujesz mocniejszego systemu wsparcia? Czy na twojej drodze jest poważna bariera? Następnie dostosuj swoje cele lub skup się na czynnikach, które możesz kontrolować.
Spróbuj śledzić zmiany stylu życia, jedzenie, ćwiczenia i wagę w dzienniku. Pod koniec każdego tygodnia sprawdzaj, które z nowych nawyków mają się dobrze, a które wymagają więcej pracy. Twoje zdrowie to podróż na całe życie.
Niech rośliny będą podstawą Twojej diety.
Różne podejścia do odchudzania działają dla różnych osób. Ale pokarmy roślinne powinny być podstawą każdej diety.
Badania zdecydowanie wspierają korzyści płynące z żywienia roślinnego dla utraty wagi, zapobiegania chorobom i ogólnego stanu zdrowia. Niezależnie od tego, czy jesz wegetariańskie, paleo, wysokotłuszczowe, wegańskie czy pegan (połączenie paleo i wegan), Twoja dieta powinna obejmować różnorodne produkty z ziemi. Pamiętaj tylko, że dieta roślinna nadal wymaga kontroli porcji!
Oznacza to delektowanie się mnóstwem nieskrobiowych warzyw, takich jak brokuły, kalafior, jarmuż, ogórki i kapustę oraz owoców, takich jak jagody, jabłka i gruszki.
Żywność na bazie roślin zawiera różnorodne witaminy, minerały i składniki odżywcze, które pomagają wspierać komórki i zmniejszać stany zapalne. Dostarczają również błonnik i wodę, które pomagają poczuć się pełniejszym.