Nasiona chia na śniadanie

Nasiona chia to jedno z super food. Zawierają w sobie ogromne ilości omega-3, magnezu oraz wapnia. Dlatego warto dodać te ziarna do swojego śniadania. Jak najlepiej je wykorzystać?
Śniadanie często jest nazywane najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie śniadanie zwiększa pokłady energii. Podwyższa także poziom insuliny, który spadł podczas snu. Dostarcza także wszystkich koniecznych substancji odżywczych. Śniadanie to właśnie ten posiłek, który przygotowuje Cię do wysiłku całego dnia. Pomaga także w utrzymaniu właściwej wagi. Dlatego warto zadbać to, aby był to zdrowy i zbilansowany posiłek. Włączenie nasion chia na pewno w tym pomoże.
Nasiona chia są bogate w wiele ważnych składników odżywczych:
• Magnez,
• Wapń,
• Cynk,
• Fosfor,
• Witaminy B1 i B3,
• Żelazo,
• Błonnik.
Dzięki tym właściwościom nasiona chia wzmacniają kości i pracę mięśni. Działają także ochronnie na serce, a nawet mają działanie przeciwrakowe. Nasiona wpływają także pozytywnie na koncentrację i pamięć.
Jak można wykorzystać nasiona chia w kuchni?

Pudding chia

Pudding to chyba najpopularniejszy sposób na ziarna chia. Jest niezwykle odżywczy i aksamitny. Dodatek owoców sprawia, że śniadanie jest bogate w najważniejsze witaminy.
Jak przygotować pudding? Potrzebujesz kilka łyżek nasion chia i dowolne mleko. Sprawdzi się zarówno mleko odzwierzęce, jak i roślinne, np. migdałowe czy kokosowe. Najlepszą, odpowiednio gęstą, gładką i aksamitną konsystencję uzyskasz dodając 3-4 łyżki nasion na szklankę mleka. Tak wstępnie przygotowany pudding należy trzymać w lodówce cała noc, aby nasionka spęczniały.
Do puddingu możesz dodać mus z dowolnych owoców. Najpopularniejszy jest mus z mango, ale możesz poeksperymentować także z truskawkami, owocami leśnymi czy kiwi. Do puddingu możesz dodać też kawałki świeżych owoców.

Granola z chia

Granola to pyszna, chrupiąca i niezwykle bogata w różnorodne smaki wersja owsianki.
Jak przygotować własną granolę? Najważniejszym składnikiem są płatki owsiane, ale możesz też wybrać orkiszowe czy jaglane. Płatki możesz też mieszać w dowolnych proporcjach. Należy je wysypać na płaską blachę. Do nich możesz dodać nasiona chia, ale także inne dodatki – orzechy, bakalie i pestki. Wszystkie składniki połącz miodem lub syropem klonowym. Całość należy zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Kulki mocy z chia

Jak przygotować kulki mocy? Podstawą jest masło orzechowe lub pasta z daktyli. Do takiej masy możesz dodać nasiona chia, a także inne. Ciekawymi dodatkami będą także płatki jaglane, wiórki kokosowe, kakao czy suszone owoce. Uformowane kulki trzymaj w lodówce, aby masa stężała.

Miseczka Buddy

Miseczka Buddy to miseczka pełna smaków i wartości odżywczych. W każdej z nich znajduje się mieszanka
Jak przygotować miseczkę Buddy? Bazą jest ryż lub kasza – jaglana, bulgur czy owsiana. Dodaj też źródło protein np. tofu czy groszek. W daniu nie może też zabraknąć warzyw. Mogą to być zarówno ogórki czy pomidor, jak i warzywa liściaste jak szpinak. Na sam koniec dodaj duża garść nasion chia.

Smoothie z chia

Smoothie to świetny pomysł na śniadanie, choć nieco niedoceniany. Niektórzy uważają, że nie jest w stanie zaspokoić głodu. Nic Bardziej mylnego. Odpowiednia kompozycja składników zaspokaja głód na dłużej – to kolejnego posiłku. Smoothie świetnie sprawdza się zarówno na pierwsze, jak i na drugie śniadanie.

Jak przygotować smoothie?

Podstawą smoothie jest płyn. Może to być sok lub woda, ale bardziej „treściwe” będzie mleko. Możesz wybrać zarówno odzwierzęce, jak i roślinne, np. kokosowe. Kolejnym składnikiem są warzywa liściaste, jak szpinak czy jarmuż. Kolejnym ważnym składnikiem są dowolne owoce – mango, truskawki czy banan. Do owoców możesz dodać też warzywa – seler naciowy czy marchewka. Niezbędnym składnikiem jest także źródło zdrowych tłuszczy – awokado czy orzechy. Wszystkie składniki należy zmiksować. Już na końcu możesz dodać właśnie garść nasion chia.