Miażdżyca i choroby serca – czy winą jest cholesterol i tłuszcz w diecie?
Miażdżycę postrzega się najczęściej jako chorobę, która jest efektem niezdrowej diety bogatej w tłuszcze. Czy jest to prawda?
Bezpośrednią przyczyną miażdżycy jest odkładanie się w tętnicach lipidów, czyli komórek tłuszczowych. Lipidy odkładają się w formie blaszek miażdżycowych nawet przez wiele. Ich przyrost jest niewielki i pierwsze objawy mogą pojawić się naprawdę późno. Zdarza się, że blaszki miażdżycowe pojawiają się już u dzieci, ale objawy pojawia się już w wieku dojrzałym – nawet po pięćdziesiątych urodzinach.
Przyczyn choroby jest więcej niż powszechnie się uważa, a cholesterol jest jednym z nich.
Jakie są przyczyny miażdżycy?
Przyczyny, które można regulować
Na część przyczyn miażdżycy masz wpływ i możesz je minimalizować. Wynikają one z Twojego trybu życia i są to:
• Nadwaga i otyłość,
• Dieta bogata w tłuszcze,
• Brak ruchu,
• Palenie tytoniu,
• Wysoki poziom cholesterolu,
• Cukrzyca.
Te przyczyny można wyeliminować ze swojego życia i dzięki temu zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby czy jej postępowanie.
Przyczyny, których nie można regulować
Na występowanie i rozwój choroby wpływ mają także czynniki, na które nie masz wpływu. Należą do nich:
• Wiek powyżej 50.r.ż,
• Płeć męska,
• Występowanie miażdżycy lub chorób serca w najbliższej rodzinie.
Jakie są skutki choroby?
Miażdżyca może mieć wiele negatywnych skutków. Część z nich może mieć bardzo poważny wpływ na organizm, a sama choroba może nawet doprowadzić do śmierci. Wśród skutków miażdżycy można wyróżnić:
• Rozrost mięśnia sercowego,
• Niedotlenienie serca i dusznica bolesna,
• Zawał,
• Zator,
• Martwica tkanek.
Jak zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby?
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby należy zwrócić szczególną uwagę na czynniki, które można regulować. Należy wprowadzić w życie odpowiednie i zdrowe nawyki.
Zdrowa dieta
Należy stosować dietę bogatą w warzywa, ryby i chude mięso. Należy zaś odstawić tłuste mięso. Warto także zrezygnować z dań smażonych, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Znacznie zdrowsze jest gotowanie, przygotowane na parze lub pieczone. Warto także włączyć do diety produkty z pełnego zboża, np. chleb razowy
Konieczne jest także ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie cukrów prostych zawartych w białym cukrze i słodyczach. Warto także zmniejszyć spożycie soli, która ma wpływ na nadciśnienie (a które jest czynnikiem ryzyka przy miażdżycy)
Odpowiednia dieta w kontekście miażdżycy powinna być jak najuboższa w „zły” cholesterol. Za to powinno być w niej jak najwięcej „dobrego: cholesterolu – HDL. Można go znaleźć w takich produktach jak:
• Ryby morskie i tran,
• Oliwa z oliwek i olej kokosowy,
• Awokado,
• Bakłażan,
• Jagody.
Aktywność fizyczna
Już niezbyt intensywna, ale regularna aktywność fizyczna pozwoli Ci na zminimalizowane ryzyka występowania miażdżycy. Nie musisz chodzić codziennie na siłownie. Wystarczy, że będzie regularnie wybierał się na dłuższe spacery, gimnastykował czy jeździł na rowerze do pracy.
Rzucenie palenia tytoniu
Już ograniczanie palenia sprawi, że spadnie możliwość wystąpienia miażdżycy. Najlepiej jednak dążyć do całkowitego rzucenia palenia. Może to odbywać się etapami, np.: przez zmniejszanie ilości wypalanych papierosów. Możesz także skorzystać z terapii, które pomogą ci wyjście z nałogu tytoniowego, np. w formie plastrów czy gum do żucia.
Wyeliminowanie nadciśnienia tętniczego
Ciśnienie tętnicze ma wpływ na miażdżycę, ale także samo w sobie negatywnie wpływa na zdrowie. Przy łagodnym nadciśnieniu wystarczy stosowanie diety z niską zawartością soli. W przypadku poważniejszego nadciśnienia konieczne są już leki przepisywane przez lekarza.
Kontrolowanie cukrzycy
W wielu przypadkach nie można wyleczyć cukrzycy, można jednak ją kontrolować. Konieczne jest regularne przyjmowanie leków przepisywanych przez lekarza oraz stosowanie diety. W poważniejszych przypadkach konieczne jest też przyjmowanie insuliny.