6 zdrowych wyborów białka podczas ograniczania czerwonego mięsa.

Czerwone mięso ostatnio nie cieszy się dobrą opinią. Diety obfitujące w mięso są powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów. Nowe odkrycia z dwóch długoterminowych badań wskazują, że spożywanie dużej ilości mięsa, zwłaszcza przetworzonego, może również skrócić twoje życie.
Przejście na wegetarianizm, a nawet weganizm nie jest konieczne. Ale, sensowne jest ograniczenie czerwonego mięsa i dodanie zdrowszych źródeł białka.
Mięso i śmiertelność.
Nowe ostrzeżenie dotyczące czerwonego mięsa pochodzi z badania prawie 125 000 pielęgniarek i pracowników służby zdrowia, których dieta i zdrowie są śledzone przez naukowców. W tym okresie około 24 000 uczestników zmarło z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Osoby biorące udział w badaniu, które jadły najwięcej czerwonego mięsa, umierały młodo i częściej z powodu chorób układu krążenia i raka. Mieli również tendencję do ważenia więcej, mniej ćwiczeń fizycznych, palenia i picia więcej alkoholu niż ci, którzy jedli mniej czerwonego mięsa. Jednak nawet gdy naukowcy zrekompensowali niezdrowy styl życia, śmiertelność i mięso pozostały ze sobą powiązane.
W porównaniu do spożywania mniej niż jednej porcji czerwonego mięsa dziennie, dodanie jednej porcji dziennie zwiększyło ryzyko śmierci w okresie badania o 13%. Czerwone mięso oznaczało wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i hamburgera. Na każdą dodatkową porcję przetworzonego mięsa (karmy takie jak hot dogi, bekon i wędliny) wzrost wyniósł 20%.
Badanie to dostarcza wyraźnych dowodów na to, że regularne spożywanie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego mięsa, znacząco przyczynia się do przedwczesnej śmierci.
Zastąpienie zdrowych białek.
Ograniczenie czerwonego mięsa to dywidenda przedłużająca życie. Naukowiec w zespole i przewodniczący wydziałów żywienia i epidemiologii powiedział, że przyjęcie diety zawierającej mniej niż połowę porcji czerwonego mięsa dziennie mogło zapobiec około 1 na 10 zgonów.
Zamiana czerwonego mięsa na zdrowsze źródła białka to kolejna opcja przedłużająca życie. Sześć dobrych wyborów to:
- ryba
- kurczak i indyk
- orzechy
- fasolki
- niskotłuszczowe produkty mleczne
- produkty pełnoziarniste
Zastąpienie jednej porcji dziennie czerwonego mięsa jedną z tych opcji zmniejszyło śmiertelność w badaniu o 7% do 19%.
Oczywiście liczby te dotyczą dużej grupy osób. Trudno przewidzieć, jak zmiana wpłynie na Ciebie. Można się założyć, że zmniejszenie spożycia mięsa — zwłaszcza przetworzonego — prawdopodobnie przyniesie ci przewagę. Podejmowanie tego rodzaju decyzji jest jak bycie mądrym hazardzistą. Nic nie jest gwarantowane, ale to zwiększa szanse na twoją korzyść.